Les eines de seguretat permeten evitar-nos situacions complicades o que molestin a les persones que hi participin durant la partida. Us fem cinc cèntims de les més conegudes:

Línies i vels

Certs temes formen part del plantejament de la partida i s’assumeix que les jugadores hi estan d’acord, assegurant-se sempre d’haver-les informat prèviament. Però abans de jugar, pot ser una bona idea tenir una conversa sobre altres temes, idees o tipus de violència que el grup preferiria que no s’introdueixin a la partida. Per això cada participant pot definir les seves línies i vels.

Les Línies són límits que no creuarem. Aquestes són coses que no apareixeran a la partida. No es mencionen ni tenen lloc fora de pantalla. Simplement no passen.

Els vels són coses que passen fora de pantalla a la partida. Poden passar, però no ser el focus de la partida ni tractar-se detalladament. Passen fora d’escena i seran al·ludides posteriorment. La manera més fàcil de fer-ho és fondre a negre a l’escena quan sigui necessari. Fes referència al que passarà, descriu els esdeveniments previs, fon a negre en el moment adequat i passa a la següent escena.

La Targeta X

La Targeta X pot ser qualsevol objecte o carta que s’identifiqui per utilitzar-lo amb aquest propòsit. En partides a taula sol ser una targeta amb una X dibuixada. En partides en línia pot ser substituït amb què la jugadora creui els braços formant una creu, indicant que s’està usant la Carta X a través del xat o dient-ho en veu alta. Qualsevol participant pot fer-la servir per vetar contingut que li faci sentir incòmode més enllà dels seus límits, sigui qui sigui qui ho introdueixi en el joc.

Un cop emprada, la persona que la va fer servir ha d’indicar quin contingut l’ha fet sentir incòmoda. Però més enllà d’això, no està obligada a donar més explicacions ni haurà de ser pressionada per la resta. A partir de llavors, el contingut serà canviat, ignorat o eliminat del tot segons sigui necessari. Preneu un curt descans si ho necessita. Ignorar l’ús de la Targeta X una vegada que s’ha pres com a eina a la taula de joc és molt perjudicial i es veurà penalitzat de manera corresponent.

Semàfor

Funciona de forma semblant a la targeta X però hi ha tres targetes: verd, groga i vermella. (En partides online es poden establir paraules clau, com ara «verd», «taronja» i «vermell».) En qualsevol moment de la partida, qualsevol persona de la taula de joc pot fer servir una de les targetes sobre una altra persona de la taula per comunicar-vos com se sent sobre el que està passant en l’acció. Els significats de les targetes són els següents:

Vermell: la persona que fa servir la targeta no se sent còmoda i l’altra persona ha d’aturar l’escena i reconduir la narració. Aquesta targeta, com ara la targeta X, s’ha de respectar sempre.

Taronja: mostra consentiment cap a l’escena. Aquest tema no m’importa tractar-lo però no en profunditat.

Verd: convida l’altra persona a aprofundir en l’actual escena. Endavant.